Thursday, 31 May 2012

9 Sebab ..


‎9  Sebab
 
Hati Tidak Bahagia

Antara 9  sebab utama yang .
 
menghilangkan bahagia di hati 

1. Pemarah

2. Pendendam

3. Hasad dengki
4. Bakhil

5. Tamak

6. Tidak  sabar

7.  Ego

8.  Riak

9.  Cinta dunia
 
 

pencarian cik en dan blog - Bloglist Geng Cik EN


Comey .. gebu tau!!
SILA LA CLIK !!




JOM

JOM

JOM

JOM

 .. JOM...

HEBAH

HEBAH >>>>




HARI INI: tembaKAU seDUNIA

Salam semua ...
Tak Sangka ari ni
31 MEI 2012
ada keistimewaan nyer ...

HARI TEMBAKAU SEDUNIA
Apa yang kita faham untuk hari ini ??..

Yerrr .. !!!
Hari ini adalah hari meraikan
kakak-kakak , adik-adik, makcik-makcik dan
khasnya pakcik-pakcik & abang-abang
yang di luar sana ..
yang telah berjaya menghentikan pembakaran tembakau

ha??!! salah ??
then??...
Hari Untuk pe tembakau ni ??...
Cer citer SKit!!

tapi tak pe ..
CHENTA tetap nak ucapkan
Tahniah
buat mereka yang berjaya
BERHENTI MEROKOK
* Clap Clap Clap*

google image

Wednesday, 30 May 2012

Bukan sekadar mencari kerja .. ^___~

Masih ada yang mencari pekerjaan??
Cer Clik sini :
Iklan Jawatan Kosong
 
Mana tua tau sambil-sambil cari tu .. leh ++ kan RM 
cer Clik RM tu ..
 



 
Yang nak tahu lebih lanjut
Macamana nak dapatkan RM tu ..
bleh gak Clik
 
Link ni Directly
 http://www.careeron9.com/
 
 
Tq kat Cik Eina
memperkenalkan Chenta dengan web ni

Terima Kasih ... ^___^

Kenapa kita ditipu ?
Kerana kita adalah orang yang baik.....

Maka berterima kasih kepada penipu itu
kerana memaklumkan kita adalah orang yang baik.......




hanya perlu terus menjadi orang yang baik........

Sunday, 27 May 2012

Blogwalking ..

Salam all..
Chenta sedang menunggu Kek dibakar ..
Sementara tu Chenta BW dulu ..

Tengok Nona ..
Heavy discussed kat CMG fb tadi ..

Blog2 yang dah lama establish jugak la ..
& menarik perhatian Chenta

Jom kita BW kat Blog kak Lily juga ...

Monday, 21 May 2012

..^___^

salam ...
tak ada yang Chenta ingin kongsikan hari ini..
Cuma BW kat semua blog yang berkesempatan sahaja ..

mood : happy
rohaniah Chenta dapat makan
walaupun sikit je arini ..
^___ ^
makan pe???
berpuasa & mengaji ..
suker jer ia nih ..

Chenta pun sukerr


Friday, 18 May 2012

Amalan & Sunnah

SALAM di  Hari Jumaat!!

Setiap Isnin hingga Khamis, 9:30 pagi
Siaran Ulangan Setiap Hari, 6:00 pagi dan
Jumaat hingga Ahad, 3:00 petang 

Sebuah rancangan kuliah interaktif  khusus bersama Ustaz kegemaran ramai, Ustaz Don Daniyal Biyajid langsung dari studio TVAlhijrah. Setiap Isnin dan Selasa, Ustaz akan membincang topik-topik berkaitan dengan Fardhu Ain dan setiap Rabu dan Khamis, hukum-hukum  tajwid akan disentuh ..

sumber dari TV Al-Hijrah

tapi kelmarin Chenta bertekak dengan housemate Chenta
rebut tengok rancangan TV ..
almaklumlah kami ni 90% berlainan pendapat dan berlainan kesukaan ...
dia suka tengok drama or rancangan jejak-jejak kasih ..
chenta ni plak suka tengok rancangan realiti macam AF , Conneto & On Air ..
yer lah tengok riaksi orang yang pelbagai ni membuatkan Chenta tersenyum ...
Dipendekkan cerita ...

kami bersetuju tengok 30minit bersama ustaz Don @ 9pm  (Rabu) ...
ada plakkan .... ^____^

Alhamdulillah ...
Bleh juga lah Chenta buat Input dalam  blog Chenta ..
buat ingatan & amalan diri Chenta dan pada sesapa yang membaca ...

Amalan sehari 100 kali :

Lailahaillah wahdahu la syarikalah , lahumulku walahuhamdu,
yuhyi wayumitu, hahuwa ala kullisyai in qadir

khaifiatnya :
akan dituliskan baginya 100 kebaikan Dihapuskan dalam  cacatan amalan 100 kejahatan ...


lebih lanjut ... jum  ikuti ceramah Ustaz Don @ Youtube @ 6:40


di sini pun Uztaz Don ada menyebut tentang
Al Habib Umar

 
SALAM & Selamat Beramal ...

Wednesday, 16 May 2012

Mini Giveaway by CikHannah : Jom Jejalan

Masa Chenta BW kat Blog Nabila tadi
Chenta terjumpa la dgn Mini GA ni ..

nak join Clik je kat words atas ni
xda' Banner jadi Chenta bagi ni jelah ...

Memandangkan Chenta baru je berjinak-jinak
ber Vacation ...
Chenta Cadangkan
Hannah & famili ke Terengganu,
Pulau Lang Tengah 
haaa... 

pic dr google .. pic chenta x upload lagi
orang jarang pergi sini ...
tenang jer ...
CHENTA SGT TERUJA !!!
Pantainya .. ber ... pasir putih & halus ... serta bersih
yang paling best!!!
ikuti jer aktiviti yang ditawarkan oleh resort ..
tak rugi beb!!
Pakej pun murahhhh....

nak comment pasal Scarf Sweethoney

walaweiii!!! ...
Chenta memang lah sekarang ni kan ...
sangat lah
memantanag diri dari tengok blog2 yang berjual beli ..
tabiat Chenta bila dah membeli seklai ..
Chenta akan beli lagi & beli lagi
erti kata lain ..
Ketagih..
terutama tang Scarf ni ..
You are really make me Crazy !!


.. ok!! sesapa yang lalu sini .. sila lah Join Mini GA Cik Hannah ni sebelum closing!!
da.......

Hari Ini ..

Dah ada blog ni Chenta mula updating date by date
apa yang berlaku dan apa yang tetap berlaku sepanjang tahun ...

so untuk hari ini @ tarikh ini

16MAY ...

CHENTA ingin mengucapkan

kepada semua guru-guru di Malaysia !!


 

Monday, 14 May 2012

Chenata Copycat : Chenta baru Tau !!!! o___O



BAHAYA AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH 6 BULAN
Walaupun dah berkali2 di igtkan jgn beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yg masih amalkan beri air masak pd bayi mereka. Antara sbb desakan orang tua, nak kasi kuning ...si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air etc.

Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.

Merencatkan TumbesaranPerut bayi sangat kecil. Apabila perut bayi telah dipenuhi air, bayi akan merasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. Akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat diberikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. Di samping itu, kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran.

Merencatkan AkalMemberi air kepada bayi di awal kelahiran didapati meningkatkan tahap bilirubin di dalam darah. Menurut pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham, pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang dierang jaundis (sakit kuning) sehingga menyebabkan ‘kernicterus’ iaitu Terencat Akal’. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tidak bermaya.

Mengancam NyawaAir boleh membawa kuman. Ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit birit jika kebersihan tidak dititikberatkan. Pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat, seperti air diperolehi dari sumber yang tidak selamat ataupun bekas air dan puting yang tidak bersih. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.

Mengakibatkan Sawan TarikAir sangat berbahaya jika diberikan kepada bayi terutamanya yang berumur di bawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam di dalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik. Sindrom ini dipanggil ‘Oral Water intoxication’.

Sebenarnya susu ibu sudah mencukupi untuk bayi tanpa perlu ditambah air atau cecair lain kerana susu ibu mengandungi 88% air. Kolostrum yang terhasil di awal penyusuan dapat membantu membersihkan perut bayi dan mengelakkan sembelit. Tiada air tambahan diperlukan untuk proses tersebut. Oleh itu..beri bayi anda susu ibu sekerapnya

Segmen : Follower Pilihan Aisyah Humaira


comel blog ni
masa Chenta BW tadi terasa comey jerrr ke blog dia ..

hehehe
sapa nak join segment si comey ni leh la CLIK Banner yer ..

1st Giveaway By Iena Eliena

was tagged by Iena Eliena sendiri
^______^

ramai gak peserta eh ...
JOM JOIN
by CLIK banner

Chenta tag ..
sesapa yang TER baca GA ni ..
OK!!

Chenta tak tau .. Hanya anda yang tahu ...
hehehe
^_______^

jujur pada diri sendiri ..
didikan tuk jujur pada diri orang lain juga kan ??

pssst :
Chenta pun nak buat la GA ...
tapi nak bagi hadiah perr??

Wednesday, 9 May 2012

ini SaHaJa


OK LAH DARI TAK ADA ...
YERLAH MANA TAKNYER
CHENTA KAN SIBUK G BERCUTI ...

^_____^

Saturday, 5 May 2012

CopyCat : from Huda

Drinking Water at the correct time!

I knew water is important but i never knew the special times to drink it. Did you??
About 90% of Heart Attacks occur early in the morning and it can be minimized if one takes a glass of water!


Drinking water at the correct time, maximizes its effectiveness on the human body.


1 glass of water after waking up - helps activate internal organs.


1 glass of water 30 minutes before meal - helps digestion.


1 glass of water before taking a bath - helps lower blood pressure.


1 glass of water before before going to bed - avoids stroke or heart attack.

Friday, 4 May 2012

BEN ASHAARI tanya blogger sapa nak ?


CLIK banner kalu  mahu join sama ...


Chenta tak sempat nak BW blog kawan2 ..

Pasa semua yang bertanya kan Chenta
ANDA BERMINAT UTK MENUKAR LINK BERSAMA SAYA ? “
jawapan Chenta
“ YA . SAYA BERMINAT DENGAN TAWARAN ANDA “

cuma Chenta akan lewat menjawap .. sebab Chenta berapa diluar kawasan .. 


JOM JOIN BLOG LIST CHENTA !!
sebab ada banyak cerita menarik yang bakal Chenta kongsikan ..
dan juga ..
Chenta suka Copypaste & share link blogger2 dalam list Chenta COPYCAT!


SELAMAT BERCUTI!!!



Dimana tinggal ..

Chenta
tak paham la
kenapa ??
bila ada collection
untuk hadiah kan kepada
mereka-mereka yang memerlukan
kita kene buat senarai nama
untuk tunjukkan kepada
penerima
siapa yang berikan sumbangan tu ...

Chenta rasa
chenta lebih muda dari mereka ..
tapi
persoalan chenta ni
dianggap kolot ??

huh
dimana tinggalnya
keikhlasan,
kesopanan,
dan
tatasusila
melayu .. or Islam
yang patut kita kita terapkan dalam diri ??

rasanya Chenta lebih
jahil dari mereka ...
wallahualam ...




Allah menyukai orang-orang yang baik, bertakwa
dan tidak terkenal yang bilamana mereka tiada,
mereka tidak akan dicari, dan bilamana mereka ada,
mereka tidak dikenali.

(Sedutan hadith yang panjang riwayat Umar bin Khattab r.a)

Mudah-mudahan mereka-mereka itu adalah kita insyaAllah, amiin…