Thursday, 11 April 2013

Not Recommended & its my consence !!

Alhamdulillah ..
selepas memaksa si doctor
& bertegang urat jugak lah kiranya dengan en.doctor tu ..
Chenta berjaya keluarkan housemate Chenta dari pusat tahanan

*sila baca dengan nada ala-ala minah kepoh*
Really!!
macam pusat tahanan ..
they tangkap you masuk
then put u in 1 room
once a day baru jenguk bagi rawatan
tu pun just tanya-tanya & cek ubat pe yang diberi je ..

Masa nak mintak keluar tu bertegang urat jugak lah Doc tanya kenapa, kenapa & kenapa  ..
Housemate Chenta hanya mampu kata dia nak keluar, rasa tak sihat duduk dalam wad, sejuk aircond, badan tak berpeluh bertambah demam nya ..
*mula-mula reasonable lah demam 40'C - dah kata nurse 37.5'C is tahap normal untuk hari tu
means dah ok lah kan ..

leh lak doc kata tu masih tinggi ..

*(_ _) nampak sangat nak wet ...*

Chenta menambah ..
"Psychology Nye doc, kalu tempat tu kita tak suka memang takkan sihat lah kita .. muram & monyok aje lah kita .. so pukul berapa boleh keluar ni??"

I am straight to point person .. supaya jelas & terang

Nak tau pe doc tu kata masa Chenta suruh jugak dia keluarkan Housemate Chenta?
"apa-apa berlaku saya tak bertanggungjawab and MC saya cuma bagi setakat hari ni  ye ..
sebab awak dah keluar hospital .. dah tak sakit .. esok awak dah boleh start keje la kan "

walhal .. dia sendiri tau Housemate Chenta tak la sihat sepenuhnya lagi ..
agak-agak la nak kata macamtu pun .. macam la klinik lain tak boleh bagi MC ..
daaa ...

Chenta tanya lagi :
"pukul berapa semua settle & boleh keluar?"
"dalam pukul 3-4 petang"
then mereka blah macamtu je ..
Maaflah Chenta terpaksa bersifat aggresif sebab otak Chenta dah pergi ofis ..

Cerita tak abis lagi nih ..

Lunch hour Chenta datang hosp & follow up lagi ke discharged department pulak.
*Kepohkan saya!!*

"saya nak tanya pesakit nama sekian bila boleh settle discharged dia?"
"petang"
"Petang pukul berapa paling lewat?"
"pukul 2"

sementara menunnggu masa tu Chenta melawat la Housemate Chenta..
mengadu kesakitan jarum masuk air tu tak dibukak lagi .. salur air yang diminta Housemate Chenta untuk dibuka sementara nak pergi mandi .. tak dipasang semula lak tu ..

*kalu betol nak pesakit sihat .. dah bukak salur air tu pasang lah balik!!! ..
takkan tiap kali nak kene cakapkan ..
you are staff nurse kut .. xkan tak take care your patient!! ..
dah banyak kali diorang buat macamni ..
di sbb kan nak balik dah kan .. minta je lah diorang terus bukak jarum tu*

google search .. tangan sapo tah ni den pinjam yo..
"nurse, boleh bukak tak ni? sakit la .."
"discharged kan hari ni?.. payment dah settle ke ??"

sampai gitu sekali ..sebab tak bukak jarum???
"tak lari do den kalu dah bukak jarum ni .. den kek sini yo " koba Housemate Chenta

sampai pukul 1.50pm Chenta datang jumpa cik adik berkenaan ..
"dah settle ke ?"
kelam kabut cari fail kata insurans co. tak reply lagi ...
dan-dan tu call & push insurans company ...

*Bleh pulak ??!! Adoi takkan nak Chenta mengadap baru nak buat keje??*

Pantang tol lah buat keje terkedek-kedek ni...

"Cik boleh keluar selepas tinggalkan deposit RM50 sebab Insurans company belum settle payment lagi"
Den setuju yo .. sobab den nak masuk opis semula dah ni ..
Bertuahlah Chenta bawa Housemate balik masa tu .. nak tau kenapa??


After office hour jumpa la my housemate ..
She said that the Hosp call and ask to pay another RM25 because of insurance co. not covered the doc visit charges ..

Last Monday br housemate Chenta sihat sepenuhnya .. dan my housemate have to follow up  dengan HR & Insurance co dia for the charges said ...


sila maklum ye PMCare Insurans Co punya nama ...
sampai arini masih tak settle lagi siasat kes (kes lah konon)..

lembab kan??!

Nak jadikan cerita .. Hospital Salam Call Chenta last day & ask me to pay RM25 tu .. macam biasa .. I am always like to ask Y ..Y ..& Y ...

You guys .. after di sal selidik .. what the items yang Insurans tu tak covered??
*ni yang buat Chenta jadi minah kepoh ni*

Situation :  Chenta anta Housemate ke hospital around 5.30 AM - 6.00 AM - Emergency Area ..
Charged  : RM75

yang ni yang Insurans tak covered!!! Its nonsense for me .. then I just hold back the call then said that I'll check by myself with the Insurans Co.

huh!!What you say??!! 









4 comments:

  1. Macam2 karenah hospital tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan hospital kakcik .. tapi orang yang menguruskan ... hehhehe

      Delete
  2. tp mmg betuulah tu......insurance hanya mula cover if you are admitted at least 6 hrs and above, Chenta......as I knowlh....hehehe...rasanya mana2 insurance pun mcm tu. Cuba siasat. Tp housemate yg baguslh chenta ni. Betul2 jaga kawan dia. I like!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betol ek Ibuhani?
      erm.. tapi mmg lebih dr 24 jam dh admitted .. (_ _)

      Alhamdulillah ...Meh jadi housemate Chenta! (^^")

      Delete

Terima Kasih dari Chenta